April 16, 2009

Do n Dont if you involve in an accident

>Sila bertenang dan jangan cemas.• Jika ada sesiapa yang tercedera, telefon 999 untuk bantuan.• Jika tidak ada sebarang kecederaan, alihkan kenderaan anda dari aliran trafik ketempat yang selamat, jika boleh. jangan bertengkar with other driver!

>Catatkan nama dan alamat pemandu-pemandu lain yang terbabit.• Catatkan model dan nombor pendaftaran kenderaan lain yang terlibat.• Catatkan nama dan alamat saksi-saksi, sekiranya ada.• Buat lakaran kasar tentang kemalangan dan lokasi kenderaan terlibat sejurus sebelum dan selepas kemalangan (Gambar mengenai kemalangan, jika ada, akan membantu).• Bertukar maklumat mengenai nama syarikat insurans/pengendali takafulmasing-masing.• Jangan berbincang tentang siapa yang bersalah. Ini mungkin menimbulkankesulitan dalam mengendalikan tuntutan anda.

>Jika kenderaan anda perlu ditunda, pastikan bahawa kenderaan tersebut akan dihantar ke bengkel yang betul. Hubungi syarikat insurans/pengendali takaful anda atau nombor“hotline” kemalangan syarikat tersebut bagi mendapatkan maklumat tentang bengkel kenderaan yang sepatutnya.Jangan sesekali memberi peluang kepada "longkai'=onTOW haram yg memang akan menipu anda, stick to your insurans kompeni..u dont hv to pay enithin. kalu x tau nk letak kete kt ne, soh je insurans tow to near police station. ur car will be safe there. it give u time to think wat to do next..bile kite gopoh gapah, we WILL make stupid decision!

>Laporkan kemalangan kepada polis dengan segera.• Laporkan kemalangan kepada syarikat insurans/pengendali takaful anda dengan segera, walaupun anda tidak berniat untuk membuat sebarang tuntutan. Pihak ketiga yang terlibat dalam kemalangan tersebut mungkin ada membuat tuntutan insurans daripada syarikat insurans/pengendali takaful anda dan akan menyebabkan kehilangan NCD anda.• Isikan borang tuntutan dengan lengkap dan masukkan maklumat tambahan yangberkaitan. Jika ada sebarang keraguan, dapatkan nasihat dari syarikat insurans/pengendali takaful anda. pastikan ejen insurans anda itu menolong atas sb tugas dan bukan menipu anda utk keuntungan peribadi!(kongsi dgn bengkel=10%)

> let us be smart k..cuma nasihat sb dh byk terjadi mangsa kemalangan ditipu oleh smua pihak yg bermotifkan WANG!

No comments: